Litt om klubben vår, hva vi driver med, kjøreplassen, og hvilke fordeler det er å være medlem

Østfold Modellbåtklubb, stiftet 1980


16. januar 1980 møttes 15 båtinteresserte til konstituert generalforsamling i Fredrikstad, for å stifte Østfold Modellbåtklubb. Det ble valgt et styre, og forslag til regler/lover for klubben ble vedtatt. Klubben hadde den gang kjøreplass på Tunevannet.


Organisasjon

ØMBK er registrert i Enhetsregisteret og er tilsluttet Norges Modellspeedbåtforbund (NMSBF), som igjen er tilknyttet det internasjonale forbundet International Model Boat Racer Assosiation (IMBRA).

ØMBK har en leder og et styre, og klubbens høyeste organ er Årsmøte.

Klubbens formål er å fremme interessen for modellbåt-hobbyen gjennom sosiale aktiviteter, møter, trening og konkurranser.

Kjøreplassen ved Sæbyvannet

I dag har klubben fast kjøreplass ved idylliske Sæbyvannet i Svinndal, med bryggeanlegg, god plass, stor parkering og enkel adkomst. Vi har kommunens godkjennelse til å bedrive sporten/hobbyen vår her, og tillatelse av grunneier, så lenge vi også holder plassen pen og ryddig.

Her ligger det hver sommer bøyer som markerer banen vi kjører på innen racing. Klubben har egen hentebåt med motor til bruk for medlemmene, om man skulle være uheldig som at båten stopper eller går rundt.

Det arrangeres minst et race i NorgesCupen på anlegget pr. år.

Faste treningsdager for medlemmer med forbrenningsmotor er lørdag fra 10-16, og onsdag fra 15-20.

Adressen er Missingmyrveien eller FV279.

Klikk her for link til Google-kart.


Racing


Klubbens hovedfokus i dag er racing innen offshore- og hydro-klassene

Kort om racing

Det kjøres for tiden 2 grener innen båtracing i Norge;

- Hydro, som er superraske båter som kun har kontakt med vannet på 3 punkter. De ser kanskje litt ut som fly eller romskip, men det er en kunst å klare å håndtere disse båtene på en racerbane i hastigheter opp mot 150 km/t.. Det kjøres i klasser fra 3,5ccm nitromotor, til 27ccm bensinmotor. I racing kjøres disse klassene som "sprintrace" på 6 intense runder, hvor plassering gir en poengsum. Samlet poengsum gjennom en racehelg med 6 heat avgjør plasseringen.

- Offshore, som er den klart største grenen i Norge, med båter man kjenner igjen fra fullsize racing. Her brukes det både V-bunnsbåter og katamaraner, i klasser fra 3,5ccm nitromotor til 35ccm bensinmotor. I racing kjøres klassene som "endurance-race" på 8 minutter. Totalt antall runder gjennom en racehelg med 4 heat avgjør plasseringen.


Norges Modellspeedbåtforbund`s regelverk brukes i vår racing, og dette er tilnærmet likt som vårt internasjonale organ iMBRA (International Model Boat Racer Assosiation) sitt regelverk. For regelverk m.m på NMSBF`s websider; klikk her: Link til NMSBF

NMSBF`s Facebook-sider; 

Hvert annet år arrangeres IMBRA VM, hvor de beste fra hele verden møtes, og resultatene fra Norges Modellspeedbåtforbund`s NorgesCup legger grunnlaget for kvalifisering til VM. Link til IMBRA

IMBRA`s Facebook-sider; 


Selv om du ikke ønsker å delta i racing, så er du like velkommen hos oss likevel. Vi har alltid hatt mange hobbykjørere. Dog har nok de fleste før eller siden blitt "bitt av basillen" og kommet med i racing, men det er absolutt  intet krav. Når vi sier at klubbens hovedfokus i dag er racing, så betyr det for det meste at det i forhold til anlegget vårt kjøres etter regelverket for racing. Dvs at vi følger banen, og kjører retning "med klokka", bruker regelverket for støygrenser, osv.


Skala og seil

Klubben har flere ganger de siste årene arrangert skala- og seil-treff, hvor veldig mange har møtt opp. Vi har pr i dag ikke noen egen avdeling for disse grenene, men ønsker å få med skala- og seilfolket i klubben, da anlegget fint kan brukes av disse på dager det ikke er trening eller race. Dette er noe vi jobber med å få til, og jo flere medlemmer vi får innen dette jo enklere blir det å få til noe. Vi oppfordrer derfor dere med disse interessene til også å bli medlem.


Fordeler av å være medlem i ØMBK

- Vi har et veldig flott kjøreanlegg med en fantastisk beliggenhet

- Vi har hentebåt tilgjengelig

- Vi har et veldig godt miljø med masse trivelige folk, som deler gode råd og tips

- Vi arrangerer møter på vinteren